Життя нашого 11-Д класу

понеділок, 15 лютого 2016 р.

Стрітення




Стрітення —  християнське свято, що входить до переліку двандцяти, найголовніших церковних свят у році.Стрітення Господнє доводиться постійно на 15 лютого.Слово «Стрітення» в перекладі з старослов’янської мови дослівно перекладається, як «зустріч».  Старий Завіт зустрівся з Новим Завітом і поступився йому місцем. Стрітення Господнє відзначають, як православні, так і католицька церква.

Історія свята Стрітення Господнє

За законом Мойсея всі батьки іудеї, які шанували Старий Завіт, якщо у них народжувався первісток хлопчик, повинні були його в строго визначений термін принести в храм. Раніше матерів просто не допускали до вівтаря. Люди приходили сюди не з порожніми руками, необхідно було щось пожертвувати. Сім’я Діви Марії вважалася бідною, у них не було грошей на ягня. В якості очисної жертви жінка надала пару голубок. Супроводжував її праведний чоловік Йосип Обручник — чоловік Пресвятої Богородиці, вихователь і годувальник Христа в ранні дитячі роки.
Саме в цей момент на порозі храму здійснилося давнє пророцтво. Один древній старець на ім’я Симеон Богоприємець займався багато років перекладом старовинної книги, написаної самим пророк Ісая. Там були написані такі рядки: «ось Діва в утробі прийме і народить Сина». Він хотів виправити помилку, вважаючи, що тут не підходить слово «Діва». Адже дівою, на загальну думку, могла бути тільки незаймана . Але Ангел не дав це зробити і дав обіцянку, що він не помре до тих пір, поки сам на свої очі не побачить Сина Божого. На Стрітення старець нарешті зустрів Діву Марію з дитиною, і зміг на руки взяти її немовляти. Симеон напророкував йому велике майбутнє, що це дитя понесе світло істинної віри всім грішникам і просвітить язичників. За це пізніше Церква нагородила його ім’ям Богоприємець і стала славити, як святого.

В народі кажуть що на стрітення відбувається зустріч зими і весни
День Стрітення теплий і сонячний, то і весна тепла.
Якщо на Стрітення дорогу перемітає — весна буде пізньою і холодною.
«Якщо в цей день сніжок — весною буде дощик», тобто весна буде затяжною і дощовою.
Передбачити погоду могла і курка: якщо нап’ється біля порогу води — весна буде теплою і ранньою.
Як на Стрітення з стріх капа, ще велика буде зима .

Немає коментарів:

Дописати коментар